Vikten av att tänka rätt

Att tänka rätt? Finns det ens något som heter så?
 
What i mean by that, är att använda korrekta ord när vi tänker och talar. Det som är korrekt för mig behöver självklart inte vara korrekt för dig, och korrekt egentligen, det finns inget korrekt. Och det finns ord som servar oss på ett annat sätt än andra ord.
 
Exempel på det är att säga och istället för men.
"Får jag ge dig feedback? Du var verkligen bra på mötet men du måste lägga band om din energi". Hela den meningen tycker jag iofs är förfärlig, så vi försöker igen och notera om du kan se skillnaden.
 
"Får jag ge dig feedback? Du var verkligen bra på mötet och jag upplever ibland att deltagarna behöver ett lugnare tempo". 
 
Lite skillnad? Ja. 
 
Eller till exempel:
"Jag älskar den här filmen, och idag skulle jag vilja se en annan". 
 
För mig gör det extremt stor skillnad  när jag väljer att kommunicera på det sättet. "Men" för mig är som att sätta stopp eller som att "glöm allt jag precis sa och lyssna bara på det som kommer efter men"
 
Vi fortsätter på M-spåret.
"Man". Eller för den delen, "en". Jag bryr mig inte om hur du stavar det, jag bryr mig om att du verkar prata om alla andra utom dig själv. Vem menar du när du säger man eller en? Menar du dig? Säg "jag" i såfall. Jag är noll intresserad av den stora massan. Och visst är det läskigt? JA gud ja, och vad egoistiska vi känner oss när vi pratar om oss själva. 
 
Eller how about this: Byta ut "måste" mot "vill".
För vi måste ju ingenting. "Jo jag måste..." säger du och jag säger "Nej". Du måste ingenting, och du väljer att göra det för att annars kanske du får ett oönskat resultat. Men lura inte dig själv med att hitta på att du måste nånting, då gör du dig själv en otjänst.
 
Och det är också ett skydd. Vi skyddar oss genom att benämna den stora massan. "Man tycker ju ändå att de borde ändra reglerna". Jaså? Tycker DU det, eller vem tycker det?
 
Ni märker ju att jag går igång. Och jag är inte guds bästa barn. Jag tränar nå så djävulskt på att använda ord som servar mig, och jag är såklart inte 100% där jag vill vara, skillnaden är att jag idag VÄLJER vilket ord jag använder, det kommer inte slentrainmässigt.
 
Jag vill också bidra med den här filmen som handlar om att sluta säga förlåt, och istället säga tack. Det är verkligen något jag tar med mig och vill träna på.
 
Vad är din take från filmen?